Rozšíriteľný záznamník - praktický sprievodca postupom a funkciami

Prepojenie NVR so sieťovým switchom je kľúčové pre správne fungovanie monitorovacieho systému založeného na IP kamerách, najmä ak máte viacero kamier a potrebujete spravovať veľký objem dát. Switch slúži ako sieťové rozbočovač, ktorý zabezpečuje prenos dát medzi IP kamerami a NVR.

Kamerové systémy SecuriaPro sú navrhnuté s ohľadom na budúce rozšírenie, čo umožňuje ľahké pridanie ďalších kamier podľa potrieb. NVR záznamník, ktorý je súčasťou setu, ponúka dostatočnú kapacitu na pripojenie ďalších kamier cez PoE switch, čím zaisťuje flexibilitu a škálovateľnosť systému.

1. Krok za krokom - prepojenie NVR so sieťovým switchom:

Krok 1: Príprava hardvéru

Predtým, než začnete, uistite sa, že máte všetky potrebné komponenty:

  • NVR (Network Video Recorder)
  • IP kamery
  • Sieťový switch (s dostatočným počtom portov pre vaše IP kamery)
  • Ethernetové káble (Cat5e alebo vyššej kategórie)
  • Router alebo modem (ak potrebujete pripojenie k internetu)
  • Pevné disky (pre NVR, ak ešte nie sú nainštalované)

Krok 2: Pripojenie IP kamier do switchu

  1. Pripojte IP kamery k switchu pomocou ethernetových káblov. Uistite sa, že používate switch podporujúci Power over Ethernet (PoE), ak kamery podporujú túto funkciu. PoE umožní napájať kamery priamo cez sieťové káble, čo eliminuje potrebu samostatného napájacieho kábla pre každú kameru.

  2. Preverenie napájania kamier: Ak používate PoE switch, kamery by mali byť napájané automaticky cez ethernetový kábel. Ak PoE nepoužívate, pripojte každú kameru k samostatnému napájaciemu zdroju.

Krok 3: Pripojenie switchu k NVR

  1. Prepojte switch s NVR: Použite ethernetový kábel a pripojte jeden port na switchi k portu LAN na NVR. To umožní prenos dát z kamier do NVR na záznam.

  2. Pripojenie NVR k routeru (voliteľné): Ak chcete mať prístup k NVR cez internet alebo vzdialene, pripojte NVR k routeru (alebo priamo k modemu), ktorý zabezpečuje pripojenie na internet.

Krok 4: Nastavenie NVR

  1. Konfigurácia sieťových nastavení NVR: Pri prvom spustení NVR budete musieť nakonfigurovať sieťové nastavenia. Uistite sa, že NVR je v rovnakej sieťovej podsieti ako vaše IP kamery. To zabezpečí, že NVR bude schopné komunikovať s kamerami.

  2. Detekcia kamier: Po pripojení switchu a kamier k NVR prejdite do rozhrania NVR a použite funkciu automatického vyhľadávania alebo manuálnej konfigurácie, aby ste pridali IP kamery. NVR by malo byť schopné nájsť a pripojiť všetky kamery pripojené k switchu.

    Tu nájdete návod. 
  3. Nastavenie záznamu: Konfigurujte nahrávanie podľa vašich potrieb (nepretržité nahrávanie, nahrávanie pri detekcii pohybu, časovo nastavené nahrávanie a pod.).

Krok 5: Testovanie systému

  1. Skontrolujte video streamy: Po úspešnom pripojení všetkých kamier k NVR by ste mali vidieť živé video zo všetkých kamier cez rozhranie NVR.

  2. Nastavenie vzdialeného prístupu (voliteľné): Ak chcete mať prístup k záznamom alebo živému streamu z kamier na diaľku, nastavte pripojenie NVR k internetu a nakonfigurujte aplikáciu pre vzdialený prístup cez mobil alebo počítač.

Schéma prepojenia NVR so switchom:

  1. IP kamery → Pripojenie ethernetovými káblami k switchu (ideálne PoE).
  2. Switch → Pripojenie k NVR cez ethernetový kábel (LAN port).
  3. NVR → Voliteľne pripojenie k routeru pre prístup k internetu.
  4. Pevné disky v NVR zabezpečujú ukladanie videozáznamov.

Prepojenie NVR so sieťovým switchom umožňuje efektívne spravovať väčší počet kamier a zvýšiť stabilitu a výkonnosť siete, pretože rozdeľuje dátový tok medzi viaceré zariadenia.

Na obrázku nižšie vidíte zobrazenie rozšíriteľného NVR, ktoré má 8 priamich kanálov, a dokáže pomocou poe switchu zobraziť ďalších 8 kamier. Jedná sa konkrétne o tento záznamník: Rozšíriteľný záznamník 8+8

 

2. Vývoj siete: Pridávanie a konfigurácia kamier cez switch

 

Pri rozširovaní monitorovacej siete a pridávaní ďalších IP kamier cez sieťový switch je dôležité správne nakonfigurovať sieť a zabezpečiť, aby všetky kamery fungovali efektívne. Tento proces zahŕňa pripojenie kamier, ich konfiguráciu a optimalizáciu siete, aby bolo možné efektívne spravovať väčší počet zariadení. Nasleduje postup, ako pridávať a konfigurovať kamery cez switch:

Krok 1: Príprava siete a hardvéru

Pred začatím pridávania kamier si skontrolujte, či máte dostatočný počet portov na switchi a dostatočnú kapacitu na NVR pre správu ďalších kamier.

V tomto návode môžete zistiť, koľko kamier si môžete pripojiť na svoj záznamník SecuriaPro.

Krok 2: Pripojenie nových kamier k switchu

  1. Pripojte nové IP kamery k switchu pomocou ethernetových káblov. Ak používate PoE switch, kamery budú napájané priamo z neho, čo eliminuje potrebu samostatného napájacieho kábla. Ak PoE nepoužívate, každá kamera bude potrebovať samostatné napájanie.

  2. Skontrolujte stav pripojenia: Po pripojení kamery by mali byť kontrolky na switchi a na kamerách aktívne (signalizujú prenos dát).

Krok 3: Pripojenie switchu k NVR

Ak ste už predtým pripojili switch k NVR, môžete pridať ďalšie kamery bez potreby ďalšieho pripojenia. Ak nie, prepojte switch s NVR pomocou ethernetového kábla. To zabezpečí, že videozáznamy z nových kamier budú prúdiť do NVR.

Krok 4: Detekcia nových kamier v NVR

  1. Prihláste sa do rozhrania NVR: Vstúpte do správcovského rozhrania NVR

  2. Automatické vyhľadávanie kamier: V prípade, že ste zapojili kamery do záznamníka ešte pred zapnutím systému, kamery by sa vám mali automaticky načítať samé.

  3. Manuálne pridanie kamier (ak je potrebné):

    Ak ste kamery zapojili do záznamníka až po zapnutí systému, samé sa vám nenačítajú, musíte to urobiť ručne. 

    Kliknite pravým tlačidlom myši, aby sa vám zobrazilo Menu. Následne kliknite na Nastavenie kanálov. V stĺpci na pravej strane kliknite na Hľadať. Keď Vám NVR vyhľadá kameru, kliknite na Pridať. Tým sa vaša kamera spáruje s NVR. 

Krok 5: Konfigurácia kamier

  1. Nastavte sieťové parametre: Každá kamera musí mať unikátnu IP adresu v rámci vašej siete. Ak kamery používajú DHCP (automatické priradenie IP adresy), môžete im priradiť statické IP adresy pre jednoduchšiu správu.

  2. Nastavenie video kvality: Skontrolujte nastavenia rozlíšenia a kompresie pre každú kameru. Vyššie rozlíšenie a kvalita obrazu znamená väčší dátový prenos, preto je dôležité nájsť rovnováhu medzi kvalitou a šírkou pásma siete.

    • Kompresné formáty ako H.265 alebo H.264 sú efektívne pre zníženie dátovej náročnosti bez výrazného poklesu kvality.
  3. Nastavenie detekcie pohybu alebo iných funkcií: IP kamery SecuriaPro podporujú inteligentné funkcie, ako je detekcia pohybu alebo detekcia vniknutia do určitej oblasti. Tieto funkcie môžete nastaviť priamo na NVR alebo v rozhraní kamery.

  4. Konfigurácia nahrávania: Nastavte, ako majú byť videá z novej kamery nahrávané (nepretržité nahrávanie, nahrávanie pri detekcii pohybu alebo v určitých časoch).

Krok 6: Testovanie celého systému

Po pridaní a konfigurácii všetkých kamier skontrolujte, či sú všetky kamery funkčné a správne zaznamenávajú video na NVR. Otestujte aj vzdialený prístup, ak je potrebný, aby ste sa uistili, že všetky streamy sú dostupné cez internet.

Vývoj siete a pridávanie nových zariadení:

Pridávanie kamier cez switch umožňuje rozšíriť váš monitorovací systém bez nutnosti preťažovať NVR alebo router. Tento proces je relatívne jednoduchý, ak sa dodržia všetky kroky správne, a umožňuje efektívne monitorovať veľké priestory s viacerými kamerami.

 

3. Praktické typy pre rozmiestnenie kamier a PoE Switchov

Pri inštalácii kamerového systému s viacerými PoE switchmi a kamerami, kde sú kamery umiestnené na väčšie vzdialenosti od NVR, je kľúčové správne naplánovanie rozmiestnenia zariadení a vedenie káblov. Tu sú praktické tipy na rozmiestnenie kamier a PoE switchov, aby systém fungoval efektívne a spoľahlivo aj na veľkých vzdialenostiach.

1. Plánovanie zón a segmentácia siete

Keďže máte kamery na rôzne vzdialených miestach, rozdeľte svoju inštaláciu na zóny alebo segmenty, ktoré sú logicky a fyzicky oddelené.

  • Segmentujte podľa miestnosti, poschodia alebo časti budovy: Pre každú sekciu budovy (napr. jedno poschodie, vonkajšie parkovisko, kancelársky blok) vytvorte samostatnú zónu, kde budú kamery napojené na jeden PoE switch.
  • Rozmiestnenie PoE switchov: Pre každú zónu alebo segment umiestnite PoE switch čo najbližšie k kamerám, aby ste minimalizovali dĺžku káblov medzi switchom a kamerami.

2. Maximálna vzdialenosť a použitie PoE extenderov

Štandardné ethernetové káble Cat5e alebo Cat6 majú maximálny dosah 100 metrov. Ak potrebujete inštalovať kamery na väčšiu vzdialenosť, musíte tento limit prekonať:

  • Použite PoE extendery: PoE extendery umožňujú predĺženie dosahu ethernetového kábla o ďalších 100 metrov (v závislosti od modelu). Môžete použiť viacero PoE extenderov, ak je to potrebné, ale každé predĺženie môže mierne znížiť výkon.
  • Optické káble: Pre veľmi veľké vzdialenosti zvážte použitie optických káblov (optický prepojovací kábel medzi NVR a vzdialenými switchmi). Optické káble podporujú veľké vzdialenosti s vysokou prenosovou kapacitou bez strát výkonu.

3. Strategické umiestnenie PoE switchov

Pre optimálnu prevádzku systému sa uistite, že PoE switche sú umiestnené na strategických miestach, ktoré sú ľahko dostupné pre údržbu a zabezpečené pred poškodením.

  • Centrálne umiestnenie v rámci zón: Umiestnite PoE switche do stredu zóny alebo tak, aby ste čo najviac minimalizovali dĺžku ethernetových káblov medzi kamerami a switchom.
  • Montáž do racku alebo na stenu: Switche je ideálne umiestniť do serverových miestností, rackov alebo na bezpečné miesta, kde budú chránené pred vandalizmom, prachom a vlhkosťou.
  • Bezpečnosť a záložné napájanie: Umiestnite PoE switche na miesta, kde je zabezpečený prístup k elektrickému napájaniu a zvážte použitie UPS (záložného napájania), aby sa zabezpečil chod systému v prípade výpadku elektriny.
  • Farbenie káblov a označenie každej trasy je dôležité pre neskoršiu údržbu. Zabezpečí to, že technici ľahko identifikujú, ktorý kábel kam vedie a môžu vykonať rýchle opravy.

4. Vedenie káblov cez budovu

A. Trasa káblov:

  • Na vedenie káblov využívajte káblové žľaby alebo kabelové kanály. V starších budovách môžu byť káble vedené popri existujúcich elektrických inštaláciách alebo v stropných podhľadoch.
  • V moderných budovách alebo pri novostavbách zvoľte podlahové rozvody alebo vedenie káblov cez stropy pomocou žľabov. To nielen zjednoduší inštaláciu, ale aj ochranu káblov.

B. Sústredenie káblov v rozvádzačoch:

  • Káblové rozvádzače alebo racky môžu byť umiestnené v rôznych častiach budovy, aby slúžili ako centrálne body pre PoE switche a ďalšie sieťové zariadenia. V nich môžete umiestniť switch, router a prípadne aj záložné napájanie (UPS).

5. Pripojenie switchov k NVR a prepojenie medzi switchmi

V závislosti od konfigurácie siete môžete PoE switche priamo pripojiť k NVR alebo medzi sebou prepojiť switche.

  • Priame pripojenie k NVR: Ak je to možné, každú zónu prepojte priamo s NVR pomocou samostatného ethernetového kábla alebo optického kábla. Tým sa minimalizuje záťaž na jednotlivé switche a zlepší sa výkon.

  • Cascading/Stacking switchov: V niektorých prípadoch, keď vzdialenosti neumožňujú priame pripojenie každého PoE switchu k NVR, môžete switche prepojiť medzi sebou (tzv. cascading). Uistite sa však, že každý switch má dostatočnú kapacitu na prenos dát do ďalšieho switchu a NVR. Ak je kaskádový spôsob vedenia pre vás nevyhnutný, vyberte si poe switch s vysokým prenosomm dát ( 1000 Mbit). Ideálne je použiť priame pripojenie switchu k NVR.

5. Monitorovanie šírky pásma

Keď máte viacero switchov a kamier na veľkých vzdialenostiach, monitorovanie šírky pásma sa stáva nevyhnutnosťou:

  • Rovnomerné rozloženie kamier: Pri plánovaní inštalácie dbajte na to, aby ste rovnomerne rozložili kamery medzi switche, aby sa predišlo preťaženiu jednej časti siete.

6. Rozšíriteľnosť systému

Pri plánovaní umiestnenia switchov a kamier zvážte aj budúce rozšírenia systému. Pripravte si rezervné porty na switchi a miesto pre ďalšie kamery alebo switche.

  • Zvoľte switche s dostatočnou kapacitou: Vyberte PoE switche, ktoré majú viac portov, než momentálne potrebujete, aby ste mali priestor na pridanie ďalších kamier.

  • Zabezpečte šírku pásma pre rozšírenie: Pri rozmiestňovaní a výbere káblov (najmä pri optických alebo ethernetových) zohľadnite aj to, že v budúcnosti možno budete potrebovať pridať viac kamier alebo switche.

7. Praktický príklad rozloženia

Scenár:

Máte budovu s tromi poschodiami, kde sú kamery na všetkých poschodiach a vonkajších priestoroch. Každé poschodie a vonkajší priestor má svoje samostatné kamery.

  • Zóny: Vytvoríte zóny pre každé poschodie a vonkajšiu oblasť. Na každom poschodí umiestnite PoE switch do stredu poschodia, aby bola vzdialenosť medzi kamerami a switchom čo najmenšia.

  • Prepojenie: Každý switch pripojíte k centrálnemu switchu v serverovej miestnosti, ktorý je prepojený s NVR. Pre vonkajšie kamery použijete PoE extenders alebo dlhšie ethernetové káble, aby ste prekonali vzdialenosť.

 

8. Bezpečnostné opatrenia

A. Sieťová bezpečnosť:

  • Segmentácia siete: Použite VLAN (virtuálne LAN siete) na oddelenie siete pre kamery od zvyšku firemnej siete. To zabráni neoprávnenému prístupu k videozáznamom a sieťovým zariadeniam.

B. Ochrana pred fyzickým prístupom:

  • Switche a NVR by mali byť fyzicky zabezpečené v uzamknutých miestnostiach alebo rackoch, aby sa minimalizovala šanca na fyzickú manipuláciu alebo sabotáže.

Zhrnutie:

Pri inštalácii kamerového systému s viacerými PoE switchmi je kľúčové segmentovať systém podľa zón, strategicky umiestniť switche, a zabezpečiť správne káblovanie s dostatočnou šírkou pásma. Zvážte použitie PoE extenderov alebo optických káblov na prekonanie väčších vzdialeností a sledujte šírku pásma siete, aby ste zabezpečili, že váš systém funguje efektívne.

 

 
Späť do obchodu