Výber správneho počtu bezpečnostných kamier

Koľko kamier budem potrebovať? Odpoveď na túto otázku bude závisieť od vašich osobných potrieb a preferencií. Vhodné množstvo bezpečnostných kamier sa môže líšiť v závislosti od veľkosti vášho domova alebo firmy. Bezpečnostné kamery sú dôležitou súčasťou každého bezpečnostného systému. 

Ak chcete odradiť votrelcov alebo zlodejov, potrebujete viac vonkajších kamier. Ak potrebujete dohliadať na rodinu, domácich miláčikov alebo opatrovateľov, potom budete chcieť viac kamier, ktoré pokrývajú interiér vášho domova.

Odporúčané kamery

Pokiaľ ide o plánovanie vlastného bezpečnostného kamerového systému, zvážiť treba najmä:

  • Počet kamier
  • Funkcie každej kamery
  • Okolitú infraštruktúru
  • Miesto umiestnenia jednotlivých kamier

Pre domáci video monitorovací systém potrebuje väčšina ľudí 2 až 6 bezpečnostných kamier. Ak je to pre firmu, môže to byť viac, v závislosti od veľkosti nehnuteľnosti, najčastejšie je to však 8 až 16 kamier.

 

Vnútorné bezpečnostné kamery

Vnútorná kamera vám umožní mať prehľad o všetkom, čo sa deje vo vašom dome, tým, že vám poskytuje živý prenos. Zaznamenané zábery môžu slúžiť aj ako dôkazy v prípade vniknutia, krádeže alebo vandalizmu.

Vnútorná kamera vám tiež umožní zostať v spojení s rodinou alebo domácimi miláčikmi. Niektoré kamery môžu pracovať s komunikačným systémom, ktorý vám umožní hovoriť s kýmkoľvek v domácnosti.

Existuje tiež niekoľko funkcií, ktoré by ste mali hľadať pri vnútornej bezpečnostnej kamere. Ak chcete viesť rozhovor s členmi rodiny alebo s opatrovateľom, budete chcieť bezpečnostnú kameru s obojsmerným zvukom.

Nočné videnie vám umožňuje vidieť, čo sa deje aj v tme. Detekcia pohybu spustí monitorovaciu kameru iba vtedy, keď dôjde k akcii. HD rozlíšenie tiež zaisťuje, že budete mať vysokokvalitný obraz o všetkom, čo sa deje.

ochrana domova

Vonkajšie bezpečnostné kamery

Viditeľné vonkajšie kamery môžu odradiť vlamačov. Krádež vnímajú ako veľké riziko, ktoré nestojí za námahu. Budete tiež môcť skontrolovať akýkoľvek zvláštny hluk alebo pohyb mimo vášho domu v noci. V prípade vniknutia alebo vandalizmu môžu zábery slúžiť aj ako dôležitý dôkaz. Môže vám a úradom pomôcť identifikovať páchateľov. Okrem zachovania bezpečnosti vám vonkajšie kamery tiež pomáhajú kontrolovať rodinu a domáce zvieratá. Budete môcť dávať pozor na deti alebo domáce zvieratá, ktoré sa môžu hrať vonku.

Rovnako ako v prípade vnútorných kamier, aj pre vonkajšie kamery chcete špecifickú sadu funkcií. Vzhľadom na pravdepodobnosť, že ku krádežiam zväčša dochádza v noci, je nočné videnie nevyhnutnosťou. Detekcia pohybu je tiež užitočná, takže kamery môžu automaticky zaznamenať, keď dôjde k akejkoľvek akcii.

K tomu, aby sme správne určili, koľko bezpečnostných kamier je potrebné zabezpečiť, je potrebné odpovedať si na otázku, koľko oblastí potrebujete mať pod dohľadom? Ako pomoc Vám môže poslúžiť tento zoznam oblastí, ktoré ľudia najčastejšie monitorujú vo svojej domácnosti.


Umiestnenie kamier v domácnosti                   Umiestnenie kamier vo firme

               

        Predný vchod                                                      Akékoľvek hlavné vchody

        Dvor                                                                     Bočné vchody a východy

        Zadný vchod                                                       Parkovacie miesta

        Obe strany domu                                              Oblasti len pre zákazníkov

        Garáž                                                                   Registračné pokladnice

        Obývačka                                                            Priestory na sedenie

        Predsieň                                                              Kuchyne

        Detská izba                                                         Garáže

        Izby s trezorom

 

Predné dvere

Umiestnenie kamery pri hlavnom vchode vám umožní sledovať každého, kto prichádza do vášho domu a vychádza z neho. To zahŕňa rodinných príslušníkov, opatrovateľov, pracovníkov údržby a iných.

 

Dvor

Monitorovanie dvora Vám pomôže udržať si prehľad o vonkajších aktivitách Vašich detí, a môžete tak kontrolovať ich bezpečnosť z vnútra.  

 

Zadné a bočné dvere

Tieto dvere sú zvyčajne mimo dohľadu a sú miestami, kam môžu ľudia nepozorovane vstúpiť. Kamera na tomto mieste Vám zaistí, že budete mať plnú vedomosť o tom, kto vchádza alebo vychádza z domu.

 

Garáž 

Bezpečnostný kamerový systém tu umožňuje kontrolovať vozidlá, náradie, športové potreby a kohokoľvek, kto s nimi manipuluje.

 

Spoločné priestory

Kamery v miestach s vysokou premávkou, ako je obývacia izba alebo kuchyňa, vám umožňujú vidieť, čo každý robí. Môžete skontrolovať, či deti robia domáce úlohy alebo sa hrajú a či je opatrovateľka pozorná. Budete tiež môcť skontrolovať pomoc v domácnosti alebo opravárov.

 

Oblasti s cennosťami

Obvykle sa kamera umiestňuje do oblastí, ktoré obsahujú cennosti. Toto je jedno z miest, kde zlodeji hľadajú hotovosť, šperky alebo trezory. 

 

Ako vidíte, existujú rôzne miesta, kde je vhodné umiestniť bezpečnostné kamery. Prečo je počet kamier dôležitý?

Príliš málo kamier nepokryje zabezpečenie celého domu alebo firmy. Príliš veľa kamier však môže viesť k zaťaženiu lokálnej siete a môže byť drahou zbytočnosťou, v prípade, že neprispôsobíte ostatné okolnosti. Pri plánovaní toho, koľko bezpečnostných kamier by ste si mali kúpiť, určite existujú aj limity, ktoré je potrebné zvážiť. Jedným takým je rekordér alebo prepínač, inak známy ako miesto, kde sa každá kamera pripojí a odošle nahrané video.

Rekordéry majú obmedzený počet portov, ktoré zodpovedajú počtu kamier, ktoré môžu podporovať. Vo vnútri zariadenia sa nachádza pevný disk s obmedzeným priestorom pre softvér a prichádzajúce videozáznamy. V konečnom dôsledku platí, že čím viac kamier máte, tým rýchlejšie sa zaplní úložisko na pevnom disku. Preto je pri plánovaní vášho bezpečnostného kamerového systému nevyhnutné zaobstarať si rekordér so správnym počtom kanálov a úložnou kapacitou. Ideálne je zabezpečiť si rekordér s väčším počtom kanálov pre prípad, že by ste v budúcnosti chceli počet kamier navýšiť. Vyhnete sa tak kupovaniu nového rekordéra.

Príliš malý pevný disk s príliš veľkým počtom kamier povedie k tomu, že sa časom rýchlejšie zaplní, a podľa prednastavenia bude prepisovať staršie záznamy. Okrem toho kvalita videozáznamu, ktorý kamery odosielajú, zohráva významnú úlohu pri rýchlosti zaplnenia pevného disku. Je možné upraviť kvalitu tak, aby nezaberala priveľa priestoru na pevnom disku, alebo si môžete kúpiť aj iný pevný disk a použiť ho interne alebo externe.

 

HDD kalkulačka

Ponúkame Vám využitie vhodného nástroja, ktorým je kalkulačka kapacity HDD. Pomocou tejto kalkulačky zistíte, koľko dní záznamu sa vám zmestí na Váš pevný disk, a viete si naplánovať aký veľký disk budete potrebovať. Kalkulačku nájdete tu: https://www.securiapro.sk/clanok/kalkulacka-kapacity-hdd-pre-kamerove-systemy/

 

Ak si nie ste istí, kde začať, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Vždy sa s vami radi porozprávame o najlepšej možnosť pre Vás osobne a ponúkneme vám riešenie šité na mieru.

Odporúčané kamery

Späť do obchodu