Kamerový systém na dom alebo na chatu. Ako ho vybrať?

Kamerový systém na dom je súčasťou zabezpečenia osôb aj majetku v rodinnom dome. Nemôžete mať oči všade. Kamery na dom však áno. Podobný problém riešia aj majitelia nehnuteľností, v ktorých sa nezdržiavajú stabilne. Kamerový systém na chatu prináša pocit väčšie dohľadu nad objektom mimo vašej prítomnosti. 

Ak sa však v kamerových systémoch nevyznáte, môže byť nájsť ten správny. Zhrnuli sme preto niekoľko najdôležitejších bodov, ktoré vám pri riešení problému ako vybrať kamerový systém na dom alebo na chatu zaručene pomôžu. Dozviete sa:

  • otázky, ktoré si pred výberom kamerového systému musíte ujasniť,
  • či je rozdiel medzi kamerovým systémom na chatu a na rodinný dom,
  • koľko stojí kamerový systém,
  • aké parametre zvážiť pri výbere kamerového systému na chatu/do rodinného domu.

kamery

Čo si ujasnit výberom kamerového systému na dom alebo na chatu?

Na čo budem kamerový systém používať? 

Inak povedané – aký objekt a v akom rozsahu chcete monitorovať. Ide o trvalo obývateľnú nehnuteľnosť alebo sa v jej blízkosti nezdržiavate? Potrebujete sa zamerať na interiér alebo exteriér? Ide primárne o monitoring bezpečnosti alebo budete ďalej spracovávať aj nejaké ďalšie výstupy? 

Koľko kamier budem v rámci kamerového systému potrebovať?

Porozmýšľajte nad tým, kde budú kamery umiestnené a koľko ich vlastne budete potrebovať na pokrytie monitorovaného priestoru. Pozor však na to, aby ste mysleli na miesta, kde si chcete alebo musíte zachovať súkromie (susedia, vybrané miestnosti a pod.). 

 

SECURIA PRO TIP: Ak si neviete rady s tým, koľko kamier budete asi potrebovať, viac informácií sme zhrnuli v článku o výbere správneho počtu bezpečnostných kamier

Ako budem spracovávať kamerové záznamy? 

V tomto bode je dôležité vedieť, či chcete sledovať živé zábery (v reálnom čase), alebo ich archivovať a v prípade potreby si pozrieť záznam. Rozhodujúca je aj otázka, ako dlho ich plánujete uchovávať a akým spôsobom vyriešite ich úložisko. (napríklad cloud, externé úložisko napríklad formou disku a podobne).

Akú úroveň monitorovania potrebujem? 

Zvážte, aké funkcie kamier budú pre vás benefitom a aké, naopak, zbytočnosťou. Inak povedané, či kamerový systém do rodinného domu alebo na chatu musí mať  detekciu pohybu, možnosť vypnutia/zapnutia kamier zo vzdialeného prístupu, pokročilé šifrovanie záznamov a prístupové rozšírenia (pre viac osôb napríklad).

Ako budem prenos alebo záznam sledovať? 

Ak riešite kamerový systém, dôležité je zabezpečiť nielen vstup, ale aj výstup zo systému. Inak povedané, ako budete prenos z kamier alebo záznam sledovať. Zobrazovacím zariadením môže byť PC/notebook/tablet alebo pokojne aj monitor a pohotový smartfón.

Kamery na chatu verzus kamery na dom 

Hlavná otázka znie: Je medzi nimi rozdiel? 

Už vyššie sme spomenuli, že výber objektu na monitorovanie je kľúčový. Práve od toho sa potom odvíjajú ďalšie detaily. V tomto prípade platí, že hlavný rozdiel je v miere obývateľnosti objektu. Tak by sa dalo predpokladať, že väčšiu mieru bezpečnosti by bolo dobré klásť v mieste, kde často nie ste – teda na chate alebo v rekreačnom objekte. 

 

Do toho však vstupuje rozmer veľkosti majetku, ktorý potrebujete chrániť. Ak sa na to pozeramé z pohľadu vandalizmu a krádeže, drahšie vybavenie a osobné veci sú zväčša umiestnené v rodinnom dome. Kamerový systém na chatu by preto ovykle nemal vyžadovať pokročilé funkcie. To všetko sú však veľmi špecifické príklady. Vo všeobecnosti to môžeme zhrnúť nasledovne:

Aký kamerový systém do domu? 

Hlavným cieľom takéhoto kamerového systému je zabezpečenie bezpečnosti obyvateľov aj majetku. Kamery sú zväčša premyslene umiestnené na monitorovanie vstupov do objektu alebo na pozemok, okolia domu a iných dôležitých častí. V rámci modernej domácnosti kamerové systémy fungujú v rámci IoT (internet of things) alebo SMART technológií, kde komunikujú s bezpečnostným systémom (alarmom), rôznymi senzormi alebo otváraním/zatváraním vstupných dverí. Majitelia rodinných domov môžu sledovať priamy prenos alebo sa záznam nahráva a ukladá na úložisko, z ktorého ho môžu v prípade potreby kedykoľvek prezerať.

Kamerový systém na monitorovanie bezpečnosti chaty 

Kamerový systém na chate zabezpečuje nielen monitorovanie bezpečnosti chaty ako rekreačného objektu a jeho ochranu pred prípadným vandalizmom. V niektorých prípadoch ho majitelia využívajú aj na sledovanie okolitej prírody, prípadne ako nástroj na sledovanie zveri, ktorá môže poškodzovať okolitú výsadbu. I keď platí, že v niektorých chatách je monitorovací kamerový systém napojený na alarm, nie je to pravidlom. Investícia a rozsah kamerového systému na chatu však najčastejšie závisí od hodnoty vybavenia chaty alebo rekreačného objektu. 

Koľko stojí kamerový systém na chatu alebo do rodinného domu? 

Presná cena, samozrejme, závisí od množstva faktorov. Najčastejšie sa však samotný kamerový systém do domu pohybuje v stovkách eur. Je však potrebné prirátať si k tomu inštaláciu (najmä u pokročilých kamerových systémov) a taktiež zobrazovacie zariadenie, prípadne záznamové zariadenie a iné príslušenstvo k bezpečnostným kamerám, ak nie je súčasťou kamerového setu. Ďalej o cene kamerového systému rozhoduje:

  • počet kamier,
  • typ kamier,
  • rozlíšenie,
  • pokročilé funkcie,
  • technológia,
  • typ úložiska dát,
  • značka kamerového systému.

Aké parametre sledovať pri výbere kamerového systému? 

Keď už približne viete, akým smerom sa pri výbere kamerového systému na rodinný dom alebo na chatu uberať, pri výbere konkrétneho typu sa ľahšie zorientujete podľa nasledujúcich parametrov: 

Rozlíšenie kamerového systému na dom/na chatu 

V prípade bezpečnostného monitorovania objektu, ktorý je pre vás prioritou (zväčša rodinný dom), dbajte na detailné záznamy. Práve rozlíšenie rozhoduje o tom ako detailné monitorovanie bude. Zamerajte sa preto na vyššie rozlíšenie (4K, 5MPx a viac). Ak však budete kamery používať na jednoduché sledovanie, napríklad na chatu aj jej okolie, prípadne je váš rozpočet obmedzený, postačí aj nižšie rozlíšenie. Vyššie rozlíšenie však dokáže pokryť aj väčšiu oblasť, čiže to v niektorých prípadoch priamo ovplyvňuje aj počet potrebných kamier. Plus treba zvážiť, že čím väčšie hodnoty rozlíšenia vyberiete, tým detailnejšie budú aj výstupy z kamier s nočným videním.

 

SECURIA PRO TIP: Viac o rozlíšení a ako sa v ňom zorientovať sme písali v článku, kde sme porovnali záznamy z bezpečnostnej kamery. Určite vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky.

Typ kamerového systému na dom/na chatu

Zrejme ste zachytili, že na trhu existuje niekoľko typov kamerových systémov alebo kamier. Kým na jednej strane hovoríme o technológii, ako napríklad IP kamery, PTZ kamery, WI-FI kamery, analógové kamery a pod. z iného pohľadu je dôležité aj umiestnenie kamerového systému.

Vnútorné kamery na rodinný dom alebo na chatu 

Vnútorné kamery majú za úlohu sledovať interiér – v tomto prípade chaty alebo rodinného domu. Môžu byť nadizajnované veľmi diskrétne, aby v prípade vlámania nebolo hneď na pohľad jasné, že je objekt monitorovaný. Na druhej strane prítomnosť kamier v rodinnom dome alebo na chate môže pôsobiť veľmi neosobne a rušivo. Tieto kamery sa nevyznačujú odolnou konštrukciou, čo ovplyvňuje aj ich cenu smerom nadol, avšak vyvážiť to možno inými doplnkovými funkciami. 

Vonkajšie kamery na dom alebo na chatu 

Vonkajšie kamery, naopak, môžu pôsobiť pokojne ako päsť na oko. To často prospieva aj k odradeniu pred vandalizmom a je to aj dôvodom, prečo mnohí majitelia chát alebo rodinných domov zvažujú kúpu atrapy kamery. Ak však chcete okolie svojej nehnuteľnosti sledovať naozaj, vedzte, že reálne vonkajšie kamery musia byť odolnejšie. Dôvodom je práve ich umiestnenie a poveternostné vplyvy, ktorým musia odolávať. 

kamery_na_dome_vonkajsie

Funkcie kamerového systému 

Posledným dôležitým bodom, ktorý rozhoduje pri výbere kamerového systému na dom alebo na chatu je to, čo dokážu kamery naviac. To znamená, aké majú funkcie. Medzi tie najdôležitejšie patria: 

Pri výbere zvážte, či ich reálne potrebujete, pretože ich prítomnosť ovplyvňuje cenu kamerového systému, no zároveň zlepšuje aj jeho výkonnosť. V ideálnom prípade sa poraďte s odborníkmi na kamerové systémy. V Securia Pro nielen radi zodpovieme vaše špecifické otázky, ale pomôžeme vám s výberom toho najvhodnejšieho kamerového systému do rodinného domu alebo na chatu. 

Späť do obchodu